Van grootmoeders recepten blijf je af

In sommige dingen hoort gewoon suiker. Punt. En sommige recepten zijn eigenlijk alleen maar lekker volgens grootmoeders traditie. Met andere woorden: van sommige recepten blijf je af.

Bevuilen van de heilige tempel

Zoals ik al eerder heb verteld, ontkom ik er niet aan ieder nieuw dieet of hippe lifestyle uit te proberen. Inmiddels zijn we redelijk blijven hangen bij Paleo, met een vleugje van Rens en een snufje Kris (ze zouden eens moeten weten dat zij iedere dag als trio op ons aanrechtblad liggen). Zo zetten wij op doordeweekse dagen altijd weer verschillende maaltijden op tafel, allemaal strikt volgens recept.

Ondanks dat vooral mijn vriendin heel erg begaan is met het lot van haar (en stiekem ook mijn) lichaam en deze heilige tempel niet wil bevuilen met onnatuurlijke en dikmakende ingrediënten, ben ik het die vaak in de keuken staat. Te koken uit de receptenboeken, tijdschriften en internetsites die door haar nauwkeurig zijn uitgezocht.

Ik vind het aan alle kanten prima, want ik sta graag in de keuken. Niet alleen om al leunend tegen het aanrechtblad mijn wijntje op te drinken, maar ook omdat ik dan zeker weet dat er iets op tafel staat dat lekker hoog op smaak is. En de recepten die wij maken, kunnen hier en daar wel iets extra’s gebruiken.

‘Hey pannenkoek’

Heel lang gaat dit ritueel goed. Niet alle gerechten zijn even lekker, maar volgens mijn vriendin helpt het om te bedenken dat het gezond en goed voor je lichaam is. Dat helpt in de meeste gevallen ook. Tot die ene keer. Er worden mij pannenkoeken beloofd. En als je tegen mij pannenkoek zegt, loopt het water mij al in de mond. Uiteraard alleen als het gaat over het eten, niet zoals het destijds gezegd werd tegen Marco van Basten. Het is heel gek, maar pannenkoeken horen nog steeds in mijn ‘best of’ rijtje thuis. Ik weet ook niet wat dat is.

Op het moment dat ik het recept onder mijn neus gedrukt krijg, voel ik al wat nattigheid. Pannenkoeken van rijstmeel? Ik ben al overgestapt op speltmeel – wat ik voor mijn doen al een heel heftige verandering vind -, maar rijstmeel? Het is gezond en goed voor mijn lichaam, hoor ik mijzelf in gedachte meerdere malen herhalen. Aan de slag met rijstmeel, rijstmelk, eieren en een snufje zout dan maar. En straks met lekker veel stroop, wat kan er misgaan?

Zielig hoopje beslag

Ongeveer alles! Vanaf het moment dat ik de soeplepel in het beslag doop, voel ik al aan de structuur dat dit niet goed is. Ik leeg de lepel in de met kokosolie verhitte pan en het beslag lijkt op te lossen. Net als mijn vrolijke humeur trouwens. Geen stevig plakkaat beslag, maar een zielig bubbelend en dun laagje dat de grote koekenpan bedekt. Wat is dit? Ik probeer met een spatel van plastic de pannenkoek – of wat daarvoor door moet gaan – om te draaien, maar het lukt niet. Hij brokkelt volledig af. Hij verpulvert bijna. Ik put nog een klein sprankje hoop uit de smaak. Die zal toch wel goed zijn?

Helaas. Ondanks dat ik zelf achter het fornuis sta en de regie volledig in handen heb, is de smaak van dat zielige hoopje op mijn bord niet te harden. Zodra ik mijn vork naar mijn mond breng en mijn neus de geur ontdekt, draait mijn maag zich om. Ik probeer dapper te kauwen, maar ik kan het niet. Dit heeft niets, maar dan ook niets meer met een pannenkoek te maken! Ik spuug de substantie uit en de teleurstelling druipt van mijn gezicht als ik naar mijn vriendin kijk, die daar op haar beurt dan weer smakelijk om moet lachen. Ik vind er niets grappigs aan.

Liefde en aandacht

Er zijn een heleboel recepten en gerechten die echt lekkerder zijn als je ze zelf maakt. Neem bijvoorbeeld kerrie- of satésaus. Of een gehaktbal. Maar ook soepen, salades en zelfs de spiesen op de barbecue. Ze zijn allemaal veel lekkerder als je daar liefde, aandacht en je eigen ingrediënten in stopt. Enerzijds omdat je dan weet wat je eet, anderzijds omdat je het eten helemaal naar eigen smaak kunt bereiden. Er zijn echter een paar gerechten waar je nooit aan mag komen. Pannenkoeken horen van bloem te worden gemaakt, net als een pizzabodem trouwens, en pasta is helaas niet te vervangen door courgetteslierten. Ook de Mexicaanse burrito, opgerold in een blaadje sla, werkt voor mij niet. Het is gewoon niet hetzelfde. Sorry Mitchel, Rens en Kris, van sommige recepten dien je gewoon af te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *