Van potje voetbal naar potje ‘ver pissen’.

Ik haal mijn hart op tijdens het EK. Iedere dag voetbal op tv, wat een feestje! Zelfs nu Oranje niet meedoet, probeer ik toch zoveel mogelijk wedstrijden te kijken. Maar wat is er toch mis met die mensen die vinden dat ze de boel opzettelijk moeten terroriseren?

Bovengemiddeld voetbalfan

Oefening baart kunst zeggen ze. Helaas niet in mijn geval als het om voetbal gaat. Hooghouden, overschieten, twee-tegen-twee. Ik kan het gewoon echt niet en ik benijd iedere vrouw die meer dan 5 keer – mijn record – een bal kan hooghouden met de voet. Aangezien mijn eigen vriendin het nationale jeugdelftal heeft gehaald, word ik vaak met mijn neus op de pijnlijke feiten gedrukt. Moeiteloos gaat die bal veertig, vijftig keer de lucht in. En dat terwijl balsporten mij over het algemeen toch behoorlijk goed liggen. Voetbal is gewoon niet mijn ding. Om zelf te beoefenen dan. Want ik ben wel bovengemiddeld fan van het spelletje zelf.

Rellen tussen rivaliserende clubs

Als elfjarig meisje op de nek van mijn vader mee naar De Meer en heel hard ‘vroem vroem’ roepen als Marc Overmars aan de bal was. Mijn zus en ik werden na de gewonnen EK-finale in ’88 uit ons bed gehaald, in een joggingpak gehesen en meegenomen naar de kroeg voor een ongekend voetbalfeest. In 1995 met rood-wit geschminkt gezicht juichen als een idioot bij het puntertje van Patje Kluivert in de Champions League finale. Tijdens een EK of WK verandert onze keurige Vinex-woning in een Oranje feesttent. Het is er met de paplepel ingegoten en ik ben de liefde voor het spel niet meer kwijtgeraakt. Het fanatisme raakt er echter een beetje vanaf. Andere dingen worden belangrijker. Ook de commercie eromheen, maar vooral de rellen tussen de hooligans van rivaliserende clubs, maken voetbal voor mij steeds minder aantrekkelijk.

Noord-Ierland als symbool

Op het moment van schrijven kijk ik met een schuin oog naar Noord-Ierland – Duitsland. De Duitsers troeven de Noord-Ieren op zo’n beetje ieder vlak af. De mentaliteit van de Ieren maakt dat de stand ‘slechts’ 0-1 is (wat overigens niet goed is voor mijn pool, aangezien ik voor een 1-2 stand de volle 200 punten krijg). Gesteund door het gezang van the green and white army ben ik stiekem een beetje fan geworden van Noord-Ierland. Zij staan voor mij symbool voor het voetbal zoals ik dat vroeger ervoer, op de schouders van mijn vader in De Meer.

Nieuwe generatie hooligans

Mijn melancholische stemming wordt echter overschaduwd door de beelden die op mijn netvlies staan gebrand van de rellen tussen de Russische en Engelse ‘supporters’. Vol ongeloof staar ik naar beelden van rondvliegende stadionstoeltjes, ME, bebloede gezichten, karatetrappen tegen mensen die al op de grond liggen. Het is een puinhoop. Ik snap het echt niet. En het ergste is dat dit soort taferelen rondom Eredivisiewedstrijden meer regel dan uitzondering zijn. Ondanks dat ik ook dan mijn ogen rol van ongeloof, treft mij dat toch minder dan tijdens dit EK. Misschien wel omdat dit soort rellen al jaren niet meer zijn voorgekomen tijdens een EK of WK voetbal. Het hoort een feest voor jong en oud te zijn. En juist nu, nu we allemaal wel een beetje positiviteit kunnen gebruiken, besluiten Russische en Engelse hooligans tot een potje ‘ver pissen’. Want daar lijkt het om te gaan. Getrainde Russische vechtersbazen gaan Engelse voetbalhooligans te lijf. Want als je de Engelsen kunt verslaan, dan ben je wat. Ze willen aangeven dat ze de nieuwe generatie hooligans zijn. Wat heeft dit in godsnaam nog met voetbal te maken? Ik snap het echt niet.

Het goede nieuws is dat het voetbalgeweld in West-Europa afneemt, mede door de gerichte aanpak en stadionverboden. Daarentegen nemen landen als Rusland het stokje zonder pardon over en blijft de vicieuze cirkel – zonder goed beleid – intact. Ik houd mijn hart vast. Maar tot die tijd geniet ik van de Ieren, die ons allemaal even laten zien hoe het moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *