Lachend in je onderbroek bananenpannenkoekjes eten

Oké, ik ben er echt wel even klaar mee. Al die eetgoeroe’s, dieetfanatiekelingen, fitfreaks, voedingsconsulenten en iedereen die denkt te weten wat goed voor mij is. Bemoei je er gewoon even niet mee.

Verantwoord eten

Eerder schreef ik al eens een lekker luchtig verhaal over mijn vriendin die zo ongeveer alle populaire lifestyles op het gebied van eten uitprobeert. Helemaal prima, moet ze zelf weten en stiekem heb ik er wel een beetje baat bij. Gezien mijn drukke agenda staat sporten op een behoorlijk laag pitje, dus met verantwoord eten in kleine porties blijf ik lekker op gewicht zonder daar al te veel moeite voor te hoeven doen. Maar de verschillende zogenaamde lifestyles volgen zich nu in zo’n rap tempo op dat zelfs mijn vriendin de draad kwijtraakt.

Schreeuwen tegen de radio

Na een redelijk vermakelijke 15 minuten bij RTL Late Night, waar de dames van ‘50 Days of Green Happiness’ – door mij omgedoopt tot de ‘50 Days of Green Hell’ – te gast waren en de aanwezigheid van Fajah Lourens op 3FM over haar Killer Body, knapte er iets in mij. En dat was niet de knoop van mijn broek, veroorzaakt door overgewicht. Er knapte iets in mijn hoofd. Ik zat in de auto, te luisteren naar het ‘diepte-interview’ met Fajah over haar proteïne pannenkoeken – met één heel én één gesplitst ei omdat er anders te veel eiwitten inzitten – en ik kon niet anders dan schreeuwen tegen de radio dat ik gewoon met rust gelaten wilde worden. Switchen naar een andere zender had ook gekund, maar soms is schreeuwen tegen de radio gewoon even lekker.

Gezond verstand

Het lijkt wel of we met z’n allen steeds gekker aan het worden zijn. Er is inmiddels al veel gezegd en geschreven over de uitspraak van de 50 Days-dames dat een ei ‘eigenlijk de menstruatie van een kip is’ (seriously?), dus daar ga ik inhoudelijk niet op in. Het illustreert echter wel dat wij als consument klakkeloos aannemen wat twee goed uitziende meiden van midden twintig zeggen. Come on mensen, waar is ons gezond verstand gebleven?!

Tegenwoordig kan iedereen zich met een LOI-cursus van een jaar al gewichts- of voedingsconsulent, diëtist of healthcoach noemen. Zijn wij dan echt zo naarstig op zoek naar mensen die ons vertellen wat we wel of niet mogen eten, wel of niet mogen drinken en wel en niet mogen doen? Is dat gemakzucht of zijn we gewoon het spoor bijster?

Marketing

Zal ik jullie eens een geheimpje vertellen? Het is allemaal marketing. En laat ik daar nu net een beetje verstand van hebben. We trappen er allemaal in. Een paar mooie meiden of jongens, goede before en after-foto’s, een – liefst emotioneel – persoonlijk verhaal en vooral heel veel gephotoshopte foto’s met eten. Want hoe je het ook wendt of keert, jouw eten ziet er nooit zo kleurlijk, netjes en goed gelukt uit als op de foto’s.

Wij willen zijn zoals zij. Wij willen zo fit zijn zoals zij. Daarom eten wij wat zij eten. Leven wij zoals zij leven en daar hebben wij best een paar tientjes voor over. En weet je wat? Als je nog een tientje extra betaalt, krijg je de digitale editie met 25 ‘binnen-10-minuten-klaar-recepten’ in je mailbox. Wie wil dat nu niet. Voor je het weet zit je mailbox vol met aanbiedingen van reformhuizen en vertel je doodleuk tegen je partner – terwijl hij of zij een ei naar binnen propt – dat dat de menstruatie van een kip is waar nu op gekauwd wordt. Ik kan wel raden wie er op de lange termijn écht gelukkig wordt van het feit dat jij die boeken maar blijft kopen.

Overdosis

Ik wil hiermee echt niet suggereren dat we en masse weer suiker door onze koffie moeten roeren, de McDonalds moeten gaan sponsoren of de zakken chips en flessen cola weer uit de kast moeten halen. Integendeel. Er zijn genoeg wetenschappelijke studies die bewijzen dat bepaalde voedingsstoffen ons lichaam geen goed doen, helemaal niet wanneer we besluiten daar een overdosis van in te nemen. Ik heb inmiddels geleerd dat het draait om balans en luisteren naar je lichaam. Alleen jouw lichaam kan jou vertellen wat het nodig heeft om net zo fit te zijn en lekker in je vel te zitten als al die mooie mensen op die boeken. Luister naar je lichaam en wie weet zit jij binnenkort ook schaterlachend in een klein onderbroekje en herenoverhemd zelfgemaakte proteïne bananenpannenkoekjes te eten om zeven uur ‘s ochtends. Net zoals in de boekjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *