Klaar met de powervrouw

Je komt haar steeds vaker tegen: de powervrouw. Maar zal ik je eens een geheim vertellen? De powervrouw is niet echt, ze bestaat helemaal niet.

Ik houd niet van hokjes waar wij ons vervolgens zelf instoppen

Het powervrouw-hokje

Onlangs las ik een artikel over een zogenoemde ‘Powervrouw’. Het was op zich een prima artikel en de schrijfster durfde zich kwetsbaar op te stellen. Ze gaf de lezer een kijkje in haar proces van succesvol tot aan de grond en weer opkrabbelen. Het was ook niet zozeer de inhoud van het artikel waar ik over struikelde. Het was keer op keer het woord ‘Powervrouw’. Serieus met een hoofdletter geschreven. Ik houd niet van hokjes en al helemaal niet van hokjes die wij vrouwen zelf hebben bedacht om onszelf vervolgens ook nog eens in te stoppen.

Zeikvrouw

Na wat speurwerk op internet kom ik er al snel achter dat er heel veel vrouwen zijn die erg opkijken tegen deze powervrouwen. Ik weiger het woord met een hoofdletter te schrijven, want dat is grammaticaal gewoon niet correct. Dat maakt mij overigens dan weer een zeikvrouw in plaats van een powervrouw, maar dat terzijde. Blijkbaar zijn powervrouwen vrouwen met de juiste balans tussen én een goede carrière én een gezinsleven én een groot sociaal leven die dan ook nog even tijd hebben om te sporten. De vrouw die keuzes in het leven durft te maken, het roer durft om te gooien, andere vrouwen inspireert. Daarvoor kiest waar ze écht gelukkig van wordt. Als je dat allemaal kunt en durft, dan ben je een echte powervrouw!

De vrouw die wél laat zien dat ze onzeker is, dat is pas lef en kracht.

Gelukkig van kantklossen

Sorry hoor, maar dat vind ik dus echt onzin. Ik vind de vrouw die de balans tussen carrière, gezin en sociaal leven níet heeft gevonden en dan nog overeind blijft staan, getuigen van veel meer power. De vrouw die wél durft te laten zien dat ze kwetsbaar is, dat ze het soms gewoon even niet meer weet, dat ze kiezen moeilijk vindt en dat ze onzeker is. Dat vind ik pas lef en kracht. En laten we eerlijk zijn, soms kun je ook gewoon niet anders. Ik kan wel heel gelukkig worden van kantklossen, het roer drastisch omgooien en de hele dag werken aan pannenonderzetters en muurdecoraties, maar de hypotheek moet ook gewoon betaald worden. Aangezien kantklossen niet bepaald big business is, is dat dus geen optie.

Prestatie

Daarnaast, waarom moeten wij een label plakken op iets wat eigenlijk gewoon in onze natuur zit (naast het hokjesdenken). Het is wetenschappelijk bewezen dat vrouwen beter zijn in multitasken dan mannen. Het onderhouden van een carrière, je gezin en je vrienden moet voor vrouwen dus een makkie zijn. We kunnen het label beter overdragen aan de man, dat zou namelijk écht een prestatie zijn. Kiezen voor iets waar we echt gelukkig van worden, af en toe het roer omgooien, anderen inspireren is niet alleen maar toebedeeld aan vrouwen. Dat is geslacht onafhankelijk als je het mij vraagt. Dat we er allemaal misschien wat vaker bij moeten stilstaan, dat is een ander verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *